Čo je to korupcia? Čítajte!

1. januára 2015, Alojz Baránik, Nezaradené

Podľa wikipedie.cz (http://cs.wikipedia.org/wiki/Korupce) je korupcia:

zneužitie postavenia alebo funkcie v politike, verejnej správe, hospodárstve, k osobnému prospechu. Opakom korupcia je integrita.
Korupcia postihuje najmä politiku, hospodárstvo a spoločnosť. Môže byť ako drobná alebo veľká, organizovaná alebo neorganizovaná. Vyznačuje sa podplácaním, úplatkami, vydieraním, zastrašovaním, privilégiami, neoprávnenými príjmy a ich vyžadovaním, udeľovaním priazne alebo protežováním.
Politická korupcia nakoniec vedie ku kleptokracii vláde zlodejov, lúpežníkov (doslovný preklad) kedy už odpadá aj predstieranie poctivosti, úprimnosti pred verejnosťou.

Jedným z druhov korupcie je ovládnutie štátu. Jedná sa o ovládnutie legislatívneho procesu súkromnými subjektmiJej prejavy :

Korupčné konanie nadobúda množstvo foriem počínajúc jednoduchými úplatkami a končiac zložitými a dobre prepracovanými postupmi. V mnohých prípadoch je komplikované korupcii dokázať, nieto z nej niekoho obviniť. Existuje rad možných spôsobov a foriem korupcie, ale je nutné počítať s faktom, že jedna forma korupcie na seba viaže ďalšie a že jednotlivé formy korupcie sa vzájomne dopĺňajú.
Medzi základné pozorovateľné formy korupcie možno zaradiť: