Založ si blog

Čo je to narcistická porucha osobnosti a prečo je táto problém nás všetkých

Ľudia väčšinou vedia, čo sa myslí, keď sa o niekom povie, že je „narcis“, teda človek taký, ktorý má zvýšené zaľúbenie vo svojom výzore a tomuto pripisuje vysokú dôležitosť. Menej ľudí už ale vie, že narcistická porucha osobnosti je vážne psychické ochorenie, v dôsledku ktorého trpia ľudia v okolí postihnutého a, ak takýto narušený človek dosiahne postavenie celospoločenského významu, potom i celá spoločnosť. Pritom je veľmi časté, že pacienti trpiaci narcistickou poruchou osobnosti sú, najmä vďaka svojim vlastnostiam, ktoré sú príznakmi tejto psychickej choroby, veľmi úspešní politici, pretože sú schopní dosiahnuť to, že im ľudia veria všetko, čo povedia.

 

Citácie servera Mayo Clinic z Diagnostickej štatistickej príručky, ako aj iné podobné zdroje, uvádzajú nasledujúce prejavy tejto choroby, pričom postačí asi len 5 z nich na to, aby sa pacient považoval za trpiaceho narcistickou poruchou osobnosti:

  1. Preháňajú svoje úspechy a svoju dôležitosť
  2. Očakávajú, že sa im bude dostávať uznanie aj keď sa o žiaden úspech nezaslúžili
  3. Preháňajú mieru svojich úspechov a talentu bez opory v realite
  4. Dookola fantazírujú o svojich domnelých úspechoch, moci, výnimočnosti, kráse a mužnosti
  5. Veria, že sú nadľudia, ktorým rozumejú len podobne výnimoční ľudia
  6. Dožadujú sa neustáleho obdivu od iných
  7. Namýšľajú si, že majú nárok na všetko, na čo si zmyslia
  8. Očakávajú privilégiá a že sa okolie ich takýmto požiadavkám podriadi
  9. Zneužívajú iných na to, aby dosiahli svojho
  10. Nie sú schopní sa vžiť do pocitov iných, potreby a pocity iných sú im celkom ľahostajné
  11. Závidia iným a sú presvedčení, že iní závidia im
  12. Chovajú sa povýšenecky a nafúkane

Ak sa človek, ktorý trpí narcistickou poruchou osobnosti, dostane do vysokej politiky, jeho postavenie je neotrasiteľné, pretože dokáže okolo seba, postupmi uvedenými vyššie, svojim sebavedomím, bezohľadnosťou a schopnosťou vymýšľať si nekonečné fantázie o svojej výnimočnosti, ohlúpnuť veľa aj slušných ľudí.

Myslím, že by Slovensko bolo oveľa lepšou krajinou, keby sa všetci ľudia predtým, ako si idú zvoliť svojho miláčika za predsedu vlády, zamysleli nad tým, či ich preferovaný politik náhodou netrpí narcistickou poruchou osobnosti, kvôli ktorej je schopný zničiť všetko okolo seba a ešte sa pritom cítiť výnimočným.

Žiaden sudca nikdy nebol odsúdený! (Program SaS – pokračovanie)

27.01.2020

Všimnite si drobnosť. Napriek tomu, že všetci z Kočnerovej Threemy vieme, že príliš veľa sudcov tak či onak komunikovalo s kriminálnikmi a mnohí z nich sa vraj priamo zúčastnili trestnej činnosti, nič sa nedeje. Nik nevypočúva sudcov, ktorí „lietajú“ v Kočnerovej Threeme, nik, pokiaľ viem, sa touto trestnou činnosťou nezaoberá. Hlavná organizátorka zjavne [...]

Z programu strany SaS v oblasti Spravodlivosť

12.01.2020

Priatelia! Rozhodol som sa uverejniť niektoré zaujímavé časti programu SaS týkajúce sa spravodlivosti. Dnes sem dávam úvodné slovo časti Spravodlivosť. O konkrétnych opatreniach viac nabudúce alebo si prečítajte program SaS v tejto oblasti kliknutím TU, Vaše postrehy a otázky sú vítané! PRÁVNY ŠTÁT Pri realizácii programu v oblasti spravodlivosti je potrebné [...]

Pravý dôvod exekúcií dlžníkov nebankoviek a čo s tým

24.02.2016

Napriek tomu, že o tom takmer nik nehovorí, pravým dôvodom toho, že exekúciám čelí (alebo že tieto hrozia) dlžníkom nebankových veriteľov, je skutočnosť, že tieto veriteľské spoločnosti sa chovajú úžernícky, a teda postupujú v rozpore s trestným zákonom. A že tieto trestné činy nik nestíha. Čo je úžera podľa trestného zákona? Podstatou trestného činu úžery [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Alojz Baránik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 58390x
Priemerná čítanosť článkov: 4866x

Autor blogu

Kategórie