Založ si blog

Žiaden sudca nikdy nebol odsúdený! (Program SaS – pokračovanie)

Všimnite si drobnosť. Napriek tomu, že všetci z Kočnerovej Threemy vieme, že príliš veľa sudcov tak či onak komunikovalo s kriminálnikmi a mnohí z nich sa vraj priamo zúčastnili trestnej činnosti, nič sa nedeje.

Nik nevypočúva sudcov, ktorí „lietajú“ v Kočnerovej Threeme, nik, pokiaľ viem, sa touto trestnou činnosťou nezaoberá. Hlavná organizátorka zjavne podvodného rozsudku, ktorým bola uznaná za platnú miliónová zmenka M. Kočnera, sudkyňa Monika Jankovská, nominantka strany Smer-SD do Národnej rady, vec vybavila tým, že sa vraj jedná o „údajné“ informácie.

Dobre teda, ak by sme aj súhlasili s tou „údajnosťou“, nemala by ale polícia vec preveriť?

No a práve v tom je problém!

Ktorý policajt si trúfne na sudkyňu, akúkoľvek a tobôž na vysokopostavenú a stále ešte nepochybne v harabinovsko-smeráckych kruhoch dobre „zaháčkovanú“ bývalú štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti za éry „znepokojenej“ Lucie Žitňanskej?

No práve. Nenašiel sa nikto.

 

Program SaS k tomu uvádza niekoľko riešení.

 

Predovšetkým:

Zrušíme imunitu na rozhodovanie sudcu a zrušíme všetky právne úpravy, ktoré povzbudzujú sudcov k tomu, aby rozhodovali svojvoľne.

Pod rozhodovacou imunitou sudcu sa rozumie článok 148 ods. 4 Ústavy, ktorý hovorí o tom, že sudcu za jeho rozhodovanie nie je možné stíhať. Táto vetička zabezpečuje, že sudcovia sa nemusia obávať, aj ak rozhodujú vyslovene protiprávne. Na to, aby sa im niečo v súvislosti s takým falošným rozsudkom dalo vyčítať, musí teda existovať ešte aj iný trestný čin, napríklad marenie spravodlivosti alebo niektorý z trestných činov korupcie.

Čl. 148 ods. 4 vyníma sudcov zo zodpovednosti za svoje rozhodovanie celkom nedôvodne. Aj sudca musí totiž byť zodpovedný za svoje rozhodnutie, a to aj trestne. Taká úprava je bežná aj v iných pre nás relevantných právnych poriadkoch (napr. trestný čin „ohýbania práva“ podľa § 339 Trestného zákonníka Spolkovej republiky Nemecko).

Imunita sudcu pri rozhodovaní sa totiž musí týkať len právneho názoru vyjadreného pri aplikácii práva v danej veci, a to len za predpokladu, že sudca svoj záver formuluje na základe riadneho uváženia argumentov a náležite ho vysvetlí.

Sudca musí byť v extrémnych prípadoch aj trestne zodpovedný za právny názor svojvoľný, ničím nepodložený, ignorujúci znenie právnych predpisov, judikatúru, právnu literatúru a pod. čl. 148 ods. 4 ústavy predstavuje neakceptovateľnú prekážku pre uplatnenie takej zodpovednosti.

 

S uvedeným súvisí naše ďalšie riešenie SaS:

Zriadime kriminálny úrad Zboru väzenskej a justičnej stráže ako orgán špecializovaný na vyšetrovanie korupcie a iných trestných činov v oblasti justície. Tento úrad bude
pre potreby trestného konania policajným orgánom.

 

Aby sme tu nemali situáciu, že sa policajti boja ísť proti niekomu ako je Jankovská a jej kumpánky v talároch, je potrebné zriadiť orgán, ktorý sa bude zoberať trestnou činnosťou v oblasti výkonu súdnictva.

 

Uvedené sú len niektoré z takmer 90-tich riešení, ktoré strana SaS navrhuje na „normalizáciu“ situácie v Harabinom zdevastovanom a jeho ľuďmi stále ovládanom súdnictve a v trnkovskej prokuratúre, zahalenej do Čižnárovej dymovej clony. Ale týka sa to aj všetkých ostatných právnických povolaní, ktoré sa tomuto systému prispôsobili a napomáhajú udržiavať jeho podstatu, aj keď možno pomocou metód modernejších ako v minulosti.

 

 

 

Z programu strany SaS v oblasti Spravodlivosť

12.01.2020

Priatelia! Rozhodol som sa uverejniť niektoré zaujímavé časti programu SaS týkajúce sa spravodlivosti. Dnes sem dávam úvodné slovo časti Spravodlivosť. O konkrétnych opatreniach viac nabudúce alebo si prečítajte program SaS v tejto oblasti kliknutím TU, Vaše postrehy a otázky sú vítané! PRÁVNY ŠTÁT Pri realizácii programu v oblasti spravodlivosti je potrebné [...]

Pravý dôvod exekúcií dlžníkov nebankoviek a čo s tým

24.02.2016

Napriek tomu, že o tom takmer nik nehovorí, pravým dôvodom toho, že exekúciám čelí (alebo že tieto hrozia) dlžníkom nebankových veriteľov, je skutočnosť, že tieto veriteľské spoločnosti sa chovajú úžernícky, a teda postupujú v rozpore s trestným zákonom. A že tieto trestné činy nik nestíha. Čo je úžera podľa trestného zákona? Podstatou trestného činu úžery [...]

Dva spôsoby vášho rozhodovania koho voliť

10.01.2016

Ešte asi sedem týždňov vás politici budú presviedčať o tom, že máte voliť práve ich. Tak, ako sa váš spôsob rozhodovania delí na dve základné možnosti, tak aj politici s vami komunikujú dvomi základnými spôsobmi. Vaše rozhodovanie (nielen o tom, koho budeme voliť 5. marca tohto roku) sa delí na dva základné typy: pomalé a dôkladné na jednej strane a pocitové a [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Alojz Baránik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 58422x
Priemerná čítanosť článkov: 4869x

Autor blogu

Kategórie