Založ si blog

Z programu strany SaS v oblasti Spravodlivosť

Priatelia!
Rozhodol som sa uverejniť niektoré zaujímavé časti programu SaS týkajúce sa spravodlivosti.

Dnes sem dávam úvodné slovo časti Spravodlivosť. O konkrétnych opatreniach viac nabudúce alebo si prečítajte program SaS v tejto oblasti kliknutím TU,

Vaše postrehy a otázky sú vítané!

 

PRÁVNY ŠTÁT
Pri realizácii programu v oblasti spravodlivosti je potrebné striktne vychádzať zo smutnej skutočnosti, že ponovembrová očista spoločnosti významne nezasiahla súdnictvo a prokuratúru. Personálna očista súdnictva od sudcov z éry vlády komunistov sa nezrealizovala. Ešte donedávna boli sudcovia vyberaní spomedzi osôb vzbudzujúcich pochybnosti o ich morálnej alebo odbornej spôsobilosti, často na základe rodinkárstva a korupcie. Ani v súčasnosti neexistujú potrebné garancie, že sa to v niektorých prípadoch nedeje.
Čestní a neúplatní sudcovia boli a sú zatláčaní do úzadia na menej významné vidiecke súdy, zatiaľ čo súdy v Bratislave a iných väčších mestách sú s použitím rôznych rafinovaných techník a zakorenených mafiánskych aparátnikov často zabezpečované pre vyvolených.
Reformy súdnictva terajšej a predchádzajúcich vlád boli koncipované prevažne len ako politický marketing alebo ako s výsledkami plánovanými v nedohľadnom časovom horizonte. Také reformy zohľadňovali realitu a skutočné potreby očisty súdnictva len v rozsahu, ktorý neriešil stále aktuálny problém súdnictva a prokuratúry, ktorým je ich bezostyšné ovládnutie individuálnymi záujmami.
Všetky relevantné prieskumy, domáce aj zahraničné, potvrdzujú nespokojnosť väčšiny našich občanov s tým, ako fungujú súdy, a to jednak v občiansko-právnom konaní, ale aj v trestnom konaní. Hlboká nespokojnosť občanov prevláda aj v prípade fungovania prokuratúry.
Zároveň s očistou súdov musí byť morálne a odborne spôsobilým sudcom a prokurátorom umožnený a uľahčený ich výkon funkcie, osobnostný rozvoj, služobný postup a kariérny rast.
Sudcov musíme tiež motivovať, aby si vzali k srdcu to, že suma, ktorú štátny rozpočet má na ich odmeňovanie, môže postačovať na veľmi výrazné zvýšenia ich platov v súdnictve, ak sa zvýši celková sudcovská produktivita[1], pričom pod tým je potrebné rozumieť nielen rýchle a správne rozhodovanie, ale aj čestné rozhodovanie vo veciach, kde stranou sporu je štát.
Zásadnou reformou a očistou musia prejsť aj iné právnické povolania. Predovšetkým advokácia sa musí vrátiť k svojmu prvoradému poslaniu ochrancu zákonnosti a spravodlivosti, a to ako na súdoch, tak aj mimo nich. V rámci toho musí advokácia v prvom rade zabezpečovať, aby sa pre jej členov stalo neprípustným brzdenie rýchleho postupu súdov alebo iné protispoločenské správanie (napríklad snahy o prelomenie náhodnosti výberu sudcu alebo porušovanie iných zákonov, napr. o ochrane hospodárskej súťaže či o verejnom obstarávaní, alebo o ochrane spotrebiteľa). Na dosiahnutie uvedeného zrušíme postavenie advokácie ako monopolistickej a lobistickej organizácie, ktorá neprejavuje dostatočný záujem o riadny chod súdnictva.
_____________________________
[1]Táto časť programu vychádza z presvedčenia, že i keď niektoré opatrenia môžu spôsobiť bezprostredné zvýšenie nákladov, ich zavedením sa dosiahne zásadná úspora pre štátny rozpočet, a to jednak znížením objemu nákladov na platy sudcov v dôsledku dramaticky zvýšenej efektivity práce sudcov a tiež zabránením pôsobeniu organizovanej trestnej činnosti formou falošných rozsudkov na vysokých súdoch. Pozri napr. všetky kauzy kupovania rozsudkov, o ktorých sa hovorí v súvislosti s kauzou Kočnerova Threema.

Žiaden sudca nikdy nebol odsúdený! (Program SaS – pokračovanie)

27.01.2020

Všimnite si drobnosť. Napriek tomu, že všetci z Kočnerovej Threemy vieme, že príliš veľa sudcov tak či onak komunikovalo s kriminálnikmi a mnohí z nich sa vraj priamo zúčastnili trestnej činnosti, nič sa nedeje. Nik nevypočúva sudcov, ktorí „lietajú“ v Kočnerovej Threeme, nik, pokiaľ viem, sa touto trestnou činnosťou nezaoberá. Hlavná organizátorka zjavne [...]

Pravý dôvod exekúcií dlžníkov nebankoviek a čo s tým

24.02.2016

Napriek tomu, že o tom takmer nik nehovorí, pravým dôvodom toho, že exekúciám čelí (alebo že tieto hrozia) dlžníkom nebankových veriteľov, je skutočnosť, že tieto veriteľské spoločnosti sa chovajú úžernícky, a teda postupujú v rozpore s trestným zákonom. A že tieto trestné činy nik nestíha. Čo je úžera podľa trestného zákona? Podstatou trestného činu úžery [...]

Dva spôsoby vášho rozhodovania koho voliť

10.01.2016

Ešte asi sedem týždňov vás politici budú presviedčať o tom, že máte voliť práve ich. Tak, ako sa váš spôsob rozhodovania delí na dve základné možnosti, tak aj politici s vami komunikujú dvomi základnými spôsobmi. Vaše rozhodovanie (nielen o tom, koho budeme voliť 5. marca tohto roku) sa delí na dva základné typy: pomalé a dôkladné na jednej strane a pocitové a [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

Alojz Baránik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 58427x
Priemerná čítanosť článkov: 4869x

Autor blogu

Kategórie