Založ si blog

Žiaden sudca nikdy nebol odsúdený! (Program SaS – pokračovanie)

Všimnite si drobnosť. Napriek tomu, že všetci z Kočnerovej Threemy vieme, že príliš veľa sudcov tak či onak komunikovalo s kriminálnikmi a mnohí z nich sa vraj priamo zúčastnili trestnej činnosti, nič sa nedeje.

Nik nevypočúva sudcov, ktorí „lietajú“ v Kočnerovej Threeme, nik, pokiaľ viem, sa touto trestnou činnosťou nezaoberá. Hlavná organizátorka zjavne podvodného rozsudku, ktorým bola uznaná za platnú miliónová zmenka M. Kočnera, sudkyňa Monika Jankovská, nominantka strany Smer-SD do Národnej rady, vec vybavila tým, že sa vraj jedná o „údajné“ informácie.

Dobre teda, ak by sme aj súhlasili s tou „údajnosťou“, nemala by ale polícia vec preveriť?

No a práve v tom je problém!

Ktorý policajt si trúfne na sudkyňu, akúkoľvek a tobôž na vysokopostavenú a stále ešte nepochybne v harabinovsko-smeráckych kruhoch dobre „zaháčkovanú“ bývalú štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti za éry „znepokojenej“ Lucie Žitňanskej?

No práve. Nenašiel sa nikto.

 

Program SaS k tomu uvádza niekoľko riešení.

 

Predovšetkým:

Zrušíme imunitu na rozhodovanie sudcu a zrušíme všetky právne úpravy, ktoré povzbudzujú sudcov k tomu, aby rozhodovali svojvoľne.

Pod rozhodovacou imunitou sudcu sa rozumie článok 148 ods. 4 Ústavy, ktorý hovorí o tom, že sudcu za jeho rozhodovanie nie je možné stíhať. Táto vetička zabezpečuje, že sudcovia sa nemusia obávať, aj ak rozhodujú vyslovene protiprávne. Na to, aby sa im niečo v súvislosti s takým falošným rozsudkom dalo vyčítať, musí teda existovať ešte aj iný trestný čin, napríklad marenie spravodlivosti alebo niektorý z trestných činov korupcie.

Čl. 148 ods. 4 vyníma sudcov zo zodpovednosti za svoje rozhodovanie celkom nedôvodne. Aj sudca musí totiž byť zodpovedný za svoje rozhodnutie, a to aj trestne. Taká úprava je bežná aj v iných pre nás relevantných právnych poriadkoch (napr. trestný čin „ohýbania práva“ podľa § 339 Trestného zákonníka Spolkovej republiky Nemecko).

Imunita sudcu pri rozhodovaní sa totiž musí týkať len právneho názoru vyjadreného pri aplikácii práva v danej veci, a to len za predpokladu, že sudca svoj záver formuluje na základe riadneho uváženia argumentov a náležite ho vysvetlí.

Sudca musí byť v extrémnych prípadoch aj trestne zodpovedný za právny názor svojvoľný, ničím nepodložený, ignorujúci znenie právnych predpisov, judikatúru, právnu literatúru a pod. čl. 148 ods. 4 ústavy predstavuje neakceptovateľnú prekážku pre uplatnenie takej zodpovednosti.

 

S uvedeným súvisí naše ďalšie riešenie SaS:

Zriadime kriminálny úrad Zboru väzenskej a justičnej stráže ako orgán špecializovaný na vyšetrovanie korupcie a iných trestných činov v oblasti justície. Tento úrad bude
pre potreby trestného konania policajným orgánom.

 

Aby sme tu nemali situáciu, že sa policajti boja ísť proti niekomu ako je Jankovská a jej kumpánky v talároch, je potrebné zriadiť orgán, ktorý sa bude zoberať trestnou činnosťou v oblasti výkonu súdnictva.

 

Uvedené sú len niektoré z takmer 90-tich riešení, ktoré strana SaS navrhuje na „normalizáciu“ situácie v Harabinom zdevastovanom a jeho ľuďmi stále ovládanom súdnictve a v trnkovskej prokuratúre, zahalenej do Čižnárovej dymovej clony. Ale týka sa to aj všetkých ostatných právnických povolaní, ktoré sa tomuto systému prispôsobili a napomáhajú udržiavať jeho podstatu, aj keď možno pomocou metód modernejších ako v minulosti.

 

 

 

Z programu strany SaS v oblasti Spravodlivosť

12.01.2020

Priatelia! Rozhodol som sa uverejniť niektoré zaujímavé časti programu SaS týkajúce sa spravodlivosti. Dnes sem dávam úvodné slovo časti Spravodlivosť. O konkrétnych opatreniach viac nabudúce alebo si prečítajte program SaS v tejto oblasti kliknutím TU, Vaše postrehy a otázky sú vítané! PRÁVNY ŠTÁT Pri realizácii programu v oblasti spravodlivosti je potrebné [...]

Pravý dôvod exekúcií dlžníkov nebankoviek a čo s tým

24.02.2016

Napriek tomu, že o tom takmer nik nehovorí, pravým dôvodom toho, že exekúciám čelí (alebo že tieto hrozia) dlžníkom nebankových veriteľov, je skutočnosť, že tieto veriteľské spoločnosti sa chovajú úžernícky, a teda postupujú v rozpore s trestným zákonom. A že tieto trestné činy nik nestíha. Čo je úžera podľa trestného zákona? Podstatou trestného činu úžery [...]

Dva spôsoby vášho rozhodovania koho voliť

10.01.2016

Ešte asi sedem týždňov vás politici budú presviedčať o tom, že máte voliť práve ich. Tak, ako sa váš spôsob rozhodovania delí na dve základné možnosti, tak aj politici s vami komunikujú dvomi základnými spôsobmi. Vaše rozhodovanie (nielen o tom, koho budeme voliť 5. marca tohto roku) sa delí na dva základné typy: pomalé a dôkladné na jednej strane a pocitové a [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Alojz Baránik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 58552x
Priemerná čítanosť článkov: 4879x

Autor blogu

Kategórie