Založ si blog

Aby ich nezavreli, musia zostať pri moci

V posledných dňoch sa píše o tom, ako prezident Obama zvažuje svoju budúcnosť po skončení svojho druhého (a tým podľa americkej ústavy i posledného) obdobia v úrade prezidenta.

V duchu tradície, Obama s jeho poradcami zo sveta biznisu, vedy a kultúry debatuje o tom, že vo svojom domovskom meste Chicagu založí nielen prezidentskú knižnicu nesúcu jeho meno, ale dokonca celé kultúrne a vedecké centrum umožňujúce vzdialený prístup z celého slobodného sveta, pričom sa predpokladá, že celkové náklady, financované z darov jeho priaznivcov, by mohli dosiahnuť čiastku jednej miliardy dolárov (inými slovami, asi len o polovicu viac ako to, čo vraj má predseda vlády jednej chudobnej krajiny nakradnuté v Belize). Pritom hlavným magnetom pre bádateľov i amatérskych záujemcov by mala byť kompletná dokumentácia všetkých jednaní, transakcií a úkonov, ktoré sa počas Obamových dvoch prezidentských období uskutočnili v Bielom dome – fascinujúce!

Je zaujímavé, že niektorí komentátori Obamu od takejto charitatívnej akcie odhovárajú s tým, že by mohol miesto nevyhnutného zháňania peňazí od darcov, venovať svoj intelekt a morálnu váhu na takpovediac rýchlejšie pôsobiace projekty, a dokonca že by mohol po vzore svojich dávnejších predchodcov zaujať dôstojné miesto ako sudca najvyššieho súdu alebo v americkom Senáte. Nuž, akokoľvek to nakoniec bude, je jasné, že ešte stále relatívne mladý americký prezident zohrá veľa pozitívneho pre svoju krajinu a snáď i svet.

Toto je v prudkom kontraste s tým, ako si počínajú vrcholoví politici u nás. Ich základnou motiváciou v súvislosti s myšlienkami na odchod z politiky bolo, je, a zrejme aj v budúcnosti musí byť, že v politike voľky-nevoľky musia pokračovať preto, aby sa ochránili pred  stíhaním kvôli tomu, čo si nakradli. Takže žiadna charita alebo iné prispenie k rozvoju svojej krajiny. Len ubezpečovanie sa, že budú pri tom tak, aby systém zostal nezmenený a aby sa žiadna Gorila, Belize ani nič podobné nestalo predmetom ozajstného záujmu polície, prokuratúry a súdov.

Je na čase uvažovať vážne nad tým, ako zmeniť fungovanie politiky u nás tak, aby gauneri, ktorí nám tu vládli a vládnu, nemohli ovplyvňovať osudy tejto krajiny donekonečna. Aby, ak už nemáme slušnú prítomnosť, sme mali aspoň nádej na slušnú budúcnosť.

Žiaden sudca nikdy nebol odsúdený! (Program SaS – pokračovanie)

27.01.2020

Všimnite si drobnosť. Napriek tomu, že všetci z Kočnerovej Threemy vieme, že príliš veľa sudcov tak či onak komunikovalo s kriminálnikmi a mnohí z nich sa vraj priamo zúčastnili trestnej činnosti, nič sa nedeje. Nik nevypočúva sudcov, ktorí „lietajú“ v Kočnerovej Threeme, nik, pokiaľ viem, sa touto trestnou činnosťou nezaoberá. Hlavná organizátorka zjavne [...]

Z programu strany SaS v oblasti Spravodlivosť

12.01.2020

Priatelia! Rozhodol som sa uverejniť niektoré zaujímavé časti programu SaS týkajúce sa spravodlivosti. Dnes sem dávam úvodné slovo časti Spravodlivosť. O konkrétnych opatreniach viac nabudúce alebo si prečítajte program SaS v tejto oblasti kliknutím TU, Vaše postrehy a otázky sú vítané! PRÁVNY ŠTÁT Pri realizácii programu v oblasti spravodlivosti je potrebné [...]

Pravý dôvod exekúcií dlžníkov nebankoviek a čo s tým

24.02.2016

Napriek tomu, že o tom takmer nik nehovorí, pravým dôvodom toho, že exekúciám čelí (alebo že tieto hrozia) dlžníkom nebankových veriteľov, je skutočnosť, že tieto veriteľské spoločnosti sa chovajú úžernícky, a teda postupujú v rozpore s trestným zákonom. A že tieto trestné činy nik nestíha. Čo je úžera podľa trestného zákona? Podstatou trestného činu úžery [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Alojz Baránik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 58372x
Priemerná čítanosť článkov: 4864x

Autor blogu

Kategórie