Založ si blog

Aby ich nezavreli, musia zostať pri moci

V posledných dňoch sa píše o tom, ako prezident Obama zvažuje svoju budúcnosť po skončení svojho druhého (a tým podľa americkej ústavy i posledného) obdobia v úrade prezidenta.

V duchu tradície, Obama s jeho poradcami zo sveta biznisu, vedy a kultúry debatuje o tom, že vo svojom domovskom meste Chicagu založí nielen prezidentskú knižnicu nesúcu jeho meno, ale dokonca celé kultúrne a vedecké centrum umožňujúce vzdialený prístup z celého slobodného sveta, pričom sa predpokladá, že celkové náklady, financované z darov jeho priaznivcov, by mohli dosiahnuť čiastku jednej miliardy dolárov (inými slovami, asi len o polovicu viac ako to, čo vraj má predseda vlády jednej chudobnej krajiny nakradnuté v Belize). Pritom hlavným magnetom pre bádateľov i amatérskych záujemcov by mala byť kompletná dokumentácia všetkých jednaní, transakcií a úkonov, ktoré sa počas Obamových dvoch prezidentských období uskutočnili v Bielom dome – fascinujúce!

Je zaujímavé, že niektorí komentátori Obamu od takejto charitatívnej akcie odhovárajú s tým, že by mohol miesto nevyhnutného zháňania peňazí od darcov, venovať svoj intelekt a morálnu váhu na takpovediac rýchlejšie pôsobiace projekty, a dokonca že by mohol po vzore svojich dávnejších predchodcov zaujať dôstojné miesto ako sudca najvyššieho súdu alebo v americkom Senáte. Nuž, akokoľvek to nakoniec bude, je jasné, že ešte stále relatívne mladý americký prezident zohrá veľa pozitívneho pre svoju krajinu a snáď i svet.

Toto je v prudkom kontraste s tým, ako si počínajú vrcholoví politici u nás. Ich základnou motiváciou v súvislosti s myšlienkami na odchod z politiky bolo, je, a zrejme aj v budúcnosti musí byť, že v politike voľky-nevoľky musia pokračovať preto, aby sa ochránili pred  stíhaním kvôli tomu, čo si nakradli. Takže žiadna charita alebo iné prispenie k rozvoju svojej krajiny. Len ubezpečovanie sa, že budú pri tom tak, aby systém zostal nezmenený a aby sa žiadna Gorila, Belize ani nič podobné nestalo predmetom ozajstného záujmu polície, prokuratúry a súdov.

Je na čase uvažovať vážne nad tým, ako zmeniť fungovanie politiky u nás tak, aby gauneri, ktorí nám tu vládli a vládnu, nemohli ovplyvňovať osudy tejto krajiny donekonečna. Aby, ak už nemáme slušnú prítomnosť, sme mali aspoň nádej na slušnú budúcnosť.

Žiaden sudca nikdy nebol odsúdený! (Program SaS – pokračovanie)

27.01.2020

Všimnite si drobnosť. Napriek tomu, že všetci z Kočnerovej Threemy vieme, že príliš veľa sudcov tak či onak komunikovalo s kriminálnikmi a mnohí z nich sa vraj priamo zúčastnili trestnej činnosti, nič sa nedeje. Nik nevypočúva sudcov, ktorí „lietajú“ v Kočnerovej Threeme, nik, pokiaľ viem, sa touto trestnou činnosťou nezaoberá. Hlavná organizátorka zjavne [...]

Z programu strany SaS v oblasti Spravodlivosť

12.01.2020

Priatelia! Rozhodol som sa uverejniť niektoré zaujímavé časti programu SaS týkajúce sa spravodlivosti. Dnes sem dávam úvodné slovo časti Spravodlivosť. O konkrétnych opatreniach viac nabudúce alebo si prečítajte program SaS v tejto oblasti kliknutím TU, Vaše postrehy a otázky sú vítané! PRÁVNY ŠTÁT Pri realizácii programu v oblasti spravodlivosti je potrebné [...]

Pravý dôvod exekúcií dlžníkov nebankoviek a čo s tým

24.02.2016

Napriek tomu, že o tom takmer nik nehovorí, pravým dôvodom toho, že exekúciám čelí (alebo že tieto hrozia) dlžníkom nebankových veriteľov, je skutočnosť, že tieto veriteľské spoločnosti sa chovajú úžernícky, a teda postupujú v rozpore s trestným zákonom. A že tieto trestné činy nik nestíha. Čo je úžera podľa trestného zákona? Podstatou trestného činu úžery [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 07:40

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Alojz Baránik

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 58444x
Priemerná čítanosť článkov: 4870x

Autor blogu

Kategórie